دمنده بزرگترین تولید کننده فن در ایران / جایگاه اول در خاور میانه از لحاظ فنی

در این بازار آشفته ی صنعت دیدن یک تولید کننده که دائم به فکر ترقی و توسعه است و برای اینکه به آن هم اصولی و ریشه ای اقدام می کند، محصولش را با افتخار صادر می کند و نام صنعت ایران را بلند آوازه می نماید و از طرفی هوای مصرف کننده را هم دارد، باعث مباهات است.

دمنده اطمینان را به ذهن متبادر می کند و چقدر خوب است حس اعتماد، اینکه بدانی کارت را به بهترین سپرده ای. مهندسی ایمنی گفتگویی داشته با مهدی بستانچی قایم مقام مدیر عامل شرکت دمنده ( بزرگترین تولید کننده فن در خاور میانه) و از چند و چون کار او پرسیده است.

تفاوت دمنده با دیگر ایمن سازان در چیست؟

تفاوت ما با دیگر شرکت های موجود در این حوزه تولید کنندگی ما است و تمایز ما با سایر تولید کنندگان فن در ایران این است که ما الکترو موتور فن هایمان را خودمان میسازیم. دمنده بزرگترین تولید کننده فن در ایران است و از لحاظ اشل فنی جایگاه اول را در خاور میانه دارا است.

قدمت دمنده چقدر است؟ وضعیتش در بازار داخلی چگونه است؟

ما در سالهای ابتدایی با نام الترومکانیک پارس دست به تولید می زدیم و بخاطر قیمت رقابتی و کیفیت مطلوب توانستیم رقبای خارجی بازار را پشت سر بگذاریم. بعد از مدتی دیگر شرکت ها نیز با برند ما دست به تولیدات زدند و و ما هم که آن برند را به ثبت نرسانده بودیم نتوانستیم در مقابله با آنها کاری صورت بدهیم. این بود که نام دمنده را انتخاب کردیم و به ثبت رساندیم. لوگوی آن را هم در همان زمان پدرم طراحی کرد. کار ما از تولیدات کم و خانگی شروع شد و رفته رفته به بار نشست. شرکت های قدیم که در آن زمان موجود بودند موتورهای فن را خودشان تولید نمی کردند و ضعیف بودند، متاسفانه اکثرشان هم در نسل بعدی با ورشکستگی روبرو شدند و از بازار رقابت عقب کشیدند. ما قدیمی ترین تولید کننده فن و الکتروموتور در ایران هستیم. اکنون دمنده 50 سال سن دارد و بیش از60 درصد بازار ایران را( با انواع فن های خانگی، صنعتی و تاسیساتی) تامین می کند.

الان در پروژه های مسکن مهر عموماً از فن‌های تولیدی مجموعه ما استفاده‌ شده است. در بخش شرکت‌های تأسیساتی عمدتاً فن‌های آکسیال ما را می‌بینید. در واقع بیشتر بلوور داکت فن‌کوئل‌ها را ما تجهیز می‌کنیم که این را در شرکت‌های معتبر صنعت تهویه مطبوع انجام دادیم.

دمنده در برخورد با مصرف کننده چه تدابیری اندیشیده است؟

در یک کلام می شود گفت که ما هرگز از انصاف دور نبوده ایم. در حین کنترل کیفیت و تلاش برای بهبود هر چه بیشتر آن همیشه سعی کرده ایم قیمت مان را طوری تنظیم کنیم که اولویت ایمن سازی مشتری را به مخاطره نیاندازیم. ما گواهی رعایت حقوق مصرف کنندگان را دریافت کرده ایم که خود اثبات کننده ی این مدعا است. دمنده همیشه در خدمات رسانی به مشتری حاضر بوده است، هر چند دستگاه های تولیدی ما تماما کنترل کیفیت می شوند اما اگر مصرف کننده ای با مشکلی در دستگاهش روبرو شود، غیر از مواردی مثل ضربه خوردن و نفوذ آب، به راحتی می تواند آ« را برای تعمیر یا تاحیانا تعویض به فروشنده تحویل دهد. آن دستگاه به ما عودت داده می شود و توسط تیم تخصصی پشتیبانی و خدمات پس از فروش ما تعمیر شده و در اسرع وقت در اختیار مصرف کننده قرار خواهد گرفت.

دمنده به عنوان یک کارخانه چقدر در بحث اشتغال زایی موثر بوده است؟

یکی از بحث های مورد توجه مجموعه ما همین بحث اشتغال زایی است که یکی از دلایل ما برای راه اندازی کارخانه ای جدید بوده است.750 پرسنل در سایر قسمت های این شرکت فعالند. در بدنه مدیریت، کارشناسی و تحقیق و توسعه مجموعه دمنده از افراد زبده و آزموده استفاده شده است و بسیاری از اساتید دانشگاه با ما همکاری دارند. می توان گفت امروز حدود سه هزار نفر به ‌طور مستقیم و پنج هزار نفر به ‌طور غیر مستقیم از مجموعه ما منتفع هستند.

جناب مهندس کمی در مورد تاسیس کارخانه جدید برایمان بگویید.

ما با توجه به نیاز مجموعه کارخانه جدیدی در شهرک صنعتی عباس آباد تاسیس کرده ایم که 128 هزار متر مربع مساحت دارد( 13 هکتار وسعت دارد) و بزرگترین سایت ساخت فن در خاورمیانه محسوب می شود. بخش R&D شرکت ما هم بسیار پیشرفته است و سعی همیشگی ما بر به روز کردن متوالی دانش و صنعت مجموعه دمنده است تا محصولاتمان همگی به روز و مطابق با استانداردهای پیشرفته جهانی باشند. امروز دمنده بیش از 180 نوع فن تولید می کند.

می دانم شرکت شما علاوه بر تولید، واردات هم انجام می دهد، لطفا در مورد چگونگی آن و برندی که با آن کار می کنید هم کمی توضیح دهید.

حدود دو سال پیش بود که ما تصمیم گرفتیم این صنعت را در ایران توسعه دهیم و برای نیل به این هدف با یکی از بزرگترین و خوشنام ترین برندهای دنیا وارد مذاکره شدیم و آنها هم با مشاهده توانمندی های ما پیشنهاداتمان را بررسی و قبول کردند و ما به عنوان نماینده انحصاری شرکت S&P در ایران شروع به عرضه ی محصولات این شرکت در کنار برند دمنده نمودیم. S&P اسپانیا با مجموعه کارخانه هایی( علاوه بر اسپانیا در فرانسه، انگلیس، آمریکا، مکزیک و...) که دارا است از متنوع ترین تولید کننده های فن جهان به شمار می آید که ما دانش آن را وارد کرده ایم.

دمنده که خود تولید کننده است چه احتیاجی به واردات دارد؟

دمنده در بحث تهویه پارکینگ به صورت اختصاصی و تخصصی وارد کار شده است و برای تکمیل تجهیزات ایمن سازی به تولیداتی چون جت فن های شرکت S&P نیاز داشت که ساخت برخی از آنها هنوز در داخل کشور ممکن نشده است. S&P از محدود شرکت های تولید کننده فن پارکینگی در دنیا است که آزمایشگاه مرجع تست فن دارد.

این شرکت اسپانیایی عضو ثابت کمیته تدوین استانداردهای فن در اتحادیه اروپا است. دمنده از طرفهای مشاور برای تدوین استانداردهای سازمان آتش نشانی است که در بحث تدوین استانداردها نیز از شرکت S&P استفاده می کند.

علاوه بر اینها به هر حال محصول ما در برابر برخی محصولات خارجی درجه دوم محسوب می شود و ما برای مرتفع ساختن نیاز برخی افراد که مشکلی با هزینه کردن بیشتر ندارند و بهترین ها را می خواهند، به واردات( اگر نگوییم بهترین) یکی از بهترین برندهای موجود حال حاضر بازار جهانی دست زدیم.

وضعیت دمنده در بخش صادرات چگونه است؟

اکنون بیش از 20 درصد از تولیدات شرکت ما صادر می شود. کشورهایی چون روسیه، تاجیکستان، ترکیه، مصر، عراق، افغانستان، ارمنستان، قرقیزستان، لبنان و دیگر کشورهای همسایه و منطقه از مشتریان بین المللی دمنده هستند. تمامی این کشورها از همان چینی که اشاره کردید محصولات دگیری را وارد می کنند اما در انتخاب فن ترجیحشان دمنده است که هم قیمت مناسبی دارد و هم کیفیتی مطلوب را دارا است. علاوه بر اینها ما برای صادرات محصولاتمان به کشورهای اروپایی هم رای زنی هایی انجام داده ایم که موکول شده به اخذ استانداردهای اتحادیه اروپا که کمی زمان خواهد برد اما دور نیست که دمنده به بازار سایر کشورهای صاحب صنعت و پیشرفته هم رخنه کند و صنعت ایران را به رخ بکشد.

نظرتان در مورد استانداردهای سازمان آتش نشانی چیست؟ آیا این مجموعه قوانین نیازها را به خوبی پوشش داده است؟

این بدیهی است که هر استانداردی در بدو تدوین یک سری نواقص داشته باشد که قانون گذار مورد توجه قرار نداده است اما زمانی که به جریان افتاد بعد از مدتی مشکلات آن مشخص می شود که در ویرایش های بعدی باید چاره جویی و حل شود.

استاندارد آتش نشانی باید دائم بازنگری و به روز شود تا تمامی جزئیات را در برگرفته، جامع و کامل باشد و خلا های قانونی را پر کند. یکی از آسان ترین راه های وصول به چنین استانداردی الگو برداری از قوانین سایر کشورها است. الان سازمان استانداردهای اروپایی را الگو قرار داده است که بسیار هم کارا و دقیق هستند. باید از تجربیات مثمر استفاده کرد؛ الان ما در همین منطقه خاور میانه استانداردهایی داریم که از استانداردهای اتحادیه اروپا هم دقیق تر است. مثلا شما امارات را ببینید، با آن برج های بلند و هوای گرم و مساعد حریق تا به حال حادثه ی حریقی را نداشت که به فوت شخصی منجر شود. استاندارد آنها در بیش از 700 صفحه تدوین شده است و تمامی جزئیات ایمنی را در بر گرفته است؛ ما هم باید( با توجه به شرایط ساخت و اقلیم مستعد تهران) به فکر چاره جویی باشیم و به جزئیات استانداردهای ایمن سازی توجه بیشتری مبذول داریم.

از مشکلات بگویید.

مشکل که زیاد است و همیشگی اما دمنده آنها را تصفیه می کند!

یکی از مشکلات موجود که متاسفانه دمنده کار زیادی در برابرش نمی تواند بکند بحث بازار و مرام حاکم شده بر آن است. برخی شرکت ها به عنوان نماینده شرکت های خارجی در ایران مشغول به کار می شوند و برای سود دهی بیشتر تجارتشان طراحی دستگاه های اصلی را تغییر می دهند تا در کاربری متفاوتی از آنها استفاده کنند. این دستگاه در حالت عادی شاید خوب کار کند و مشکلی هم نداشته باشد و از همین رو سفارش دهنده عموما متوجه تفاوت آن نمی شود اما در هنگام حادثه و حریق است که کارکرد ناقص آن مشکل آفرین می شود.

بارها شده که حتی خود کارفرما برای کم کردن هزینه این پیشنهادات را به ما داده اما دمنده هرگز تن به اینکار نداده که حتی گاهی منجر به از دست دادن پروژه شده است. رعایت استاندارد در ایمن سازی اولویتی است که هیچ چیز نمی تواند آن را برای دمنده از اعلی درجه اهمیت ساقط کند.

همین اواخر یک پروژه برای سفارش سیستم تهویه پارکینگ به ما مراجعه کرد. کارفرما برای صرف هزینه کمتر شفت های پارکینگ را حذف کرده بود، در چنین حالتی نمی شد استانداردهای نصب را رعایت کرد، نمی شد از اگزاست فن( فن مکنده هوا) استفاده کرد؛ گروه کارشناسی ما متوجه این نقیصه بود و علی رغم اصرار سازنده از انجام این پروژه سر باز زد.

امروز بازار ایران برای مباحث مالی به سمت چین متمایل شده است، واردات از چین و سایر کشورها در کار شما خللی وارد نکرده است؟

ما در زمان انقلاب، جنگ تحمیلی، اوج تحریم ها و تمام مصائبی که بر کشور عزیزمان گذشت هرگز روند رو به رشدمان تغییر نکرده است چرا که از همان ابتدای کار به دنبال ریشه ای کار کردن بوده ایم. سعی کرده ایم همه چیز را با تکیه بر صنعت و مواد داخلی خودمان تولید کنیم. یکی از فایده های آن هم کنترل قیمت بوده است، ما توانسته ایم در عین کیفیت کنترلی بر قیمت داشته باشیم که قابل مقایسه با جنس خارجی و وارداتی نیست. دمنده نبض بازار را در دست دارد و تا کنون اجازه نداده که در حوزه ی تولیداتش جنس نا مرغوب و بی کیفیتی مشتری داخلی را تهدید کند.